Első Hürlimann a viharsarokban

Szezon végi látogatóba érkezett az Alfa-Gép Kft. a Békés megyei régió első Hürlimann traktor tulajdonosához. Felegyi Lászlót a néhány órás szántás meggyőzte arról, hogy jól kiegészítheti a gépparkját egy ilyen traktor. A következőkben az új traktorral szerzett tapasztalatairól mesél.

A békéscsabai Felegyi Lászó 40 hektár saját földterületen gazdálkodik és 300 hektár gépi szolgáltatás teszi teljessé tevékenységét 3 állandó alkalmazottal. A nehéz talajmunkákat 2 darab nagyobb teljesítményű John Deere traktor végzi, a kisebb teljesítményt igénylő feladatokra eddig egy 135 lóerős MF-5470 valamint 2 darab MTZ állt rendelkezésre. Ezek egyikét váltotta nyáron egy Hürlimann XB 105.4.-re.

Hogyan, mikor került látótérbe a svájci traktor, mint alternatíva?

A forgalmazó gépkereskedés udvarán láttam meg először a szemet vonzó színösszetételű traktort. Mivel fontolgattam a traktorcserét, keresgéltem az alternatívát, érdeklődni kezdtem. Hamar érkezett a felajánlás a gyakorlati próbára és néhány órás szántás meggyőzött minket abban, hogy jól kiegészítheti a gépparkot egy ilyen traktor. Néhány héten belül a bevételek is jól alakultak, a használt gép értékesítésébe besegített az Alfa-Gép is, hát belevágtam a vásárlásba.

Milyen műveleteket végzett eddig traktor?

A betakarításban szállítást, vetési időszakban műtrágyaszórást és a vetőmag kiszolgálását. És egy 3 fejes váltvaforgató ekével az őszi szántásból is aktívan kivette részét hozzájárulva, hogy optimális időben végezzünk. Így hamarosan közeledik a második – 300 üzemórás – szemle.

Hogyan alakult az üzemanyag-fogyasztás?

Nagyon pontos mérési eredményeink nem születtek a szántási időszakban. Négy különböző teljesítményű gép dolgozott együtt, a legkisebb – a102 lóerős Hürlimann – megítélésem szerint inkább javította az átlagfogyasztást, amely 26-27 liter/hektárra jött ki változó körülmények között.

Milyen fő erényei mutatkoznak a traktornak?

Elődjét mindenben felülmúlja, de elsősorban az ergonómiai tulajdonságait említem. A tágas fülkéből minden irányba tökéletes a kilátás. Jól kézre állók a kezelőszervek, a csendes belső zajszint is fontos jellemző. A klíma és hűtés/fűtés jól szabályozza a hőérzetet a belső légtérben. Ezt azért is említem, mert az egybenyíló oldalajtóknál nincs lehetőség „ablakot” nyitni a természetes szellőzetéshez. Az is imponáló, hogy a legnehezebb műveleteknél sem „füstöl” meg a traktor. A forgalmi engedélybe bejegyzett vontatható össztömeg bőven elegendő. A napi karbantartás mozzanatai könnyen elvégezhetők, a motortér környezete is praktikusan kialakított.

A traktor önsúlya elegendő a teljesítmény megfelelő kinyeréséhez?

Alapvetően igen, de a súly növelése mindenképpen javító hatású. Fontolgattam a kalcium-kloriddal, vagy magnéziummal történő kerékfeltöltés lehetőségét is, végül „házilag” sikerült kialakítanunk az első kerekek pótsúlyozását. De a bepattogási jelenség felszámolását nem is a pótsúlyozás oldotta meg alapvetően, hanem a felni tárcsa-kerékpánt csavarkötés osztókörének koncentrikus beállítása, korrekciója segített.

Miben lehetne javítani a felszereltségen?

Néhány apróságot tudok csak megemlíteni: Lehetne 3-4 cm-rel hosszabb az első ablaktörlő, kicsit nagyobb a szerszámos doboz. És én például praktikusan kialakítottam a klíma kondenzvíznek egy lefolyócsövet. De azt elmondhatom: a Hürlimann traktortól összességében többet kaptam, mint amit vártam!